Nasze przedszkolaki wiedzą , że jesienią nie tylko zwierzęta przygotowują się do zimy ale również ludzie.
A miejscem do przechowywania zapasów jest spiżarnia.
W spiżarni
W spiżarni na półkach
zapasów bez liku.
Są dżemy, kompoty,
złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach,
i grzybki suszone,
są główki kapusty,
ogórki kiszone.
A gdy będzie w zimie
tęgi mróz na dworze,
zapachnie nam lato -
gdy słoik otworzę.
/ Maria Kownacka /
Dzieci z naszego przedszkola swoje spiżarnie wzbogacą o korale z suszonych jabłek.
Kilka fotografii będzie dowodem na to, że korale wykonane zostały samodzielnie. Nawet najmłodsi uczestnicy zajęć byli niezwykle ostrożni i poradzili sobie z zadaniem doskonale. Brawo!!!
Plasterki jabłek przełożone są rodzynkami aby korale szybciej wysychały.
Teraz już tylko trzeba cierpliwie poczekać aż jabłuszka się wysuszą, by móc przekonać się o tym jak smaczna i zdrowa jest taka przekąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz