środa, 23 listopada 2011

~robimy zapasy~


 Nasze przedszkolaki wiedzą , że jesienią  nie tylko zwierzęta przygotowują się do zimy ale również  ludzie.
A miejscem do  przechowywania zapasów jest  spiżarnia.

W spiżarni   
W spiżarni na półkach
zapasów bez liku.
Są dżemy, kompoty, 
złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach, 
i grzybki suszone,
są główki kapusty,
ogórki kiszone.
A gdy będzie w zimie 
tęgi mróz na dworze,
zapachnie nam lato - 
gdy słoik otworzę. 
                 / Maria Kownacka /

Dzieci z naszego przedszkola swoje spiżarnie wzbogacą o korale z suszonych jabłek.
Kilka fotografii będzie dowodem na to, że korale wykonane zostały samodzielnie. Nawet najmłodsi uczestnicy zajęć byli niezwykle ostrożni i poradzili sobie z zadaniem doskonale. Brawo!!!



 Plasterki jabłek przełożone są rodzynkami aby korale szybciej wysychały.







Teraz już tylko trzeba cierpliwie poczekać aż jabłuszka się wysuszą, by móc przekonać się o tym jak smaczna i zdrowa jest taka przekąska.




***
Na popołudniowych zajęciach robiliśmy korale z jarzębiny - przekąskę dla ptaków.
Jak tylko spadnie śnieg, będziemy przez okno obserwować komu będą one smakowały.



























***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz